Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016

ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΩΝ ΟΡΩΝ (ΑΡΧΑΪΚΗ - ΚΛΑΣΙΚΗ)

ΑΡΧΑΪΚΗ ΕΠΟΧΗ: Η εποχή της αρχαίας ελληνικής ιστορίας από το 750-480 π.Χ κατά την οποία οι μελετητές  θεωρούν πως τέθηκαν οι βάσεις κι έγινε η προετοιμασία για την πολιτική , πολιτιστική και οικονομική εξέλιξη του αρχαίου ελληνικού κόσμου.
  ΠΟΛΙΣ-ΚΡΑΤΟΣ: Το πολιτικό μόρφωμα της αρχαϊκής εποχής που είχε έναν ορισμένο χώρο διαιρεμένο στην πόλη-άστυ(τειχισμένος χώρος άσκησης της εξουσίας ) και την ύπαιθρο (καλλιεργήσιμη γη) και   την οργάνωση -πολίτευμα(τρόπος άσκησης της εξουσίας).
 ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ : Στόχος της πόλης -κράτους για την επίτευξη της ανεξαρτησίας των πολιτών. 
ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ;  Στόχος της πόλης -κράτους για τη θέσπιση νόμων.
ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ: Στόχος της πόλης -κράτους για την αυτάρκεια των παραγωγικών της πόρων.
ΕΥΓΕΝΕΙΣ-ΑΡΙΣΤΟΙ : Κοινωνική τάξη της ομηρικής και αρχαϊκής εποχής που η δύναμή τους βασίζεται στην κατοχή γης , περιορίζουν τη δύναμη του βασιλιά , ασκούν πνεύμα και σώμα και έχουν άλογα(ιππείς).
ΠΛΗΘΟΣ : κοινωνική τάξη που είναι μικροί ή μεσαίοι καλλιεργητές ή και ακτήμονες , κάποιοι απ' αυτούς πλούτισαν κι έγιναν έμποροι.
ΟΠΛΙΤΙΚΗ ΦΑΛΑΓΓΑ :Νέο στρατιωτικό σώμα της αρχαϊκής εποχής στο οποίο ανήκαν όσοι απέκτησαν την ιδιότητα του πολεμιστή και μπορούσαν να εξοπλίζονται με δικά τους έξοδα και αυτό οδήγησε στην ιδέα της ισότητας.
ΤΥΡΑΝΝΙΔΑ: Πολίτευμα όπου ένας ευγενής εκμεταλλεύτηκε τις κοινωνικές αναταραχές ,για να επιβάλει την εξουσία του με την υποστήριξη του λαού, τον οποίο αρχικά  εξαπάτησε, και είτε ήταν σκληροί ηγέτες είτε κάποιοι αναδείχτηκαν σε καλούς ηγέτες.
 ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ : Πολιτικό όργανο της αρχαϊκης εποχής, η συνέλευση του λαού , δηλ. όλων των ενήλικων κατοίκων με πολιτικά δικαιώματα που διατύπωναν  ελεύθερα τη γνώμη τους και  ψηφίζαν τους νόμους.
ΙΣΗΓΟΡΙΑ: Η ιδιότητα της ίσης συμμετοχής στον λόγο.
 ΙΣΟΝΟΜΙΑ : Η ιδιότητα της ισότητας όλων απέναντι στον νόμο.
ΠΑΡΡΗΣΙΑ: Η ιδιότητα της θαρραλέας έκφρασης της άποψης.
ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΔΗΛΟΥ : Η συμμαχία που έγινε ανάμεσα στην Αθήνα και άλλες ελληνικές πόλεις εναντίον των Περσών το 478 π.Χ με έδρα τη Δήλο  όπου συγκεντρώνονταν οι σύμμαχοι 
, συνεδρίαζαν και αποφάσιζαν με ισότητα παρέχοντας πλοία ή χρήματα.
ΘΕΩΡΙΚΑ: Δωρεάν εισιτήρια για το θέατρο για τους Αθηναίους πολίτες , διότι το θέατρο ήταν χώρος παιδείας .
 ΜΕΤΟΙΚΙΟΣ : Φόρος άμεσος στην αρχαία Αθήνα για τους μετοίκους (12 δρχ για τους άντρες , 6  για τις γυναίκες).
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ  : Έκτακτες εισφορές των πλουσίων στην αρχαία Αθήνα , θεσμός που κάλυπτε έξοδα στρατιωτικών ή θρησκευτικών εκδηλώσεων.
ΧΟΡΗΓΙΑ : Λειτουργία που οι πλούσιοι αναλάμβαναν τα έξοδα μιας θεατρικής παράστασης.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΙΔΕΑ : Η ιδέα που αναπτύχθηκε το 380 π.Χ από τον ρήτορα Ισοκράτη στον Πανηγυρικό του . Θεωρούσε πως η Αθήνα θα ενώσει όλους τους ¨Ελληνες ,αλλά λόγω της αδυναμίας της στράφηκε σε έναν ισχυρό ηγεμόνα και τελικά στον Φίλιππο Β΄της Μακεδονίας.
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ: Το 337 π.Χ έγινε πραγματικότητα η πανελλήνια ένωση των Ελλήνων  υπό τον Φίλιππο Β΄εκτός από τη Σπάρτη με όρους την απαγόρευση των μεταξύ τους συγκρούσεων και τη μη μεταβολή με βία των καθεστώτων τους , την ελεύθερη ναυσιπλοϊα , την καταδίκη της πειρατείας, την αμυντική  και επιθετική συμμαχία με ισόβιο αρχηγό τον Φίλιππο.
 ΕΝΟΠΛΗ ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗ: Η εκστρατεία του Μ. Αλεξάνδρου χαρακτηρίστηκε έτσι , γιατί συμμετείχαν μαζί με τον στρατό επιστήμονες , φιλόσοφοι, γεωγράφοι κ.α προάγοντας την επιστήμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου