Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

ΟΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΤΩΝ ΓΡΑΚΧΩΝ

Οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες του Τιβέριου και Γάιου Γράκχου.

Το αγροτικό πρόβλημα: Οι μικροί αγρότες της γης είχαν χάσει τις περιουσίες τους , και η ισότητα και η δικαιοσύνη είχαν χαθεί. Είχε επικρατήσει η διαφθορά του πλούτου και η επιβολή του δυνατού.

1η προσπάθεια : Ο Τιβέριος Γράκχος (δήμαρχος το 133 π.Χ ) πρότεινε την ψήφιση του αγροτικού νόμου : κανένας δεν θα είχε πάνω από 500 πλέθρα γης (+250 για κάθε ένα από τα 2 αρσενικά παιδιά του) ΑΝΑΔΙΑΝΟΜΗ –ΑΝΑΔΑΣΜΟΣ : 30 ΠΛΈΘΡΑ γης για κάθε ακτήμονα  και διανομή του  θησαυρού του βασιλιά της Περγάμου του Άτταλου Γ΄,που τον είχε κληροδοτήσει στην Ρώμη.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ : Δολοφονήθηκε, δεν εφαρμόστηκαν οι νόμοι .

2η προσπάθεια : Ο Γάιος Γράκχος (123 π.Χ) : 1) Εφαρμογή αγροτικού νόμου, 2) Ίδρυσε αποικίες  όπου εγκατέστησε τους ακτήμονες , 3) διανομή σιταριού στους φτωχούς της Ρώμης, 4) μείωση  των χρόνων στράτευσης και αύξηση του μισθού των στρατιωτών, 5) ειδικά δικαστήρια δίκαζαν τους πλούσιους και δυνατούς.
ΕΞΟΝΤΩΘΗΚΕ
ΑΙΤΙΑ ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ: Νέες συνθήκες  (οικονομικές +πολιτικές) , μεγάλες κατακτήσεις, νέες ηγετικές ομάδες.

Περιληπτικά: Η μεταρρυθμιστική προσπάθεια του Κάτωνα: Ήταν εναντίον της κοινωνικής και πολιτικής διαφθοράς ως Τιμητής , απέδιδε όμως τη διαφθορά στην επίδραση των Ελλήνων.
Η ενοποίηση της Ιταλίας : Στο συμμαχικό πόλεμο (90-88 π.Χ) οι Ιταλιώτες διεκδίκησαν την ισότητα και το δικαίωμα άσκησης του εμπορίου , τελικά πήραν το δικαίωμα του ρωμαίου πολίτη μετά από σκληρό με πολλές απώλειες πόλεμο.
Οι εμφύλιοι πόλεμοι: Συγκρούσεις μεταξύ αριστοκρατών και δημοκρατών. Μεγάλο ρόλο όμως έπαιζαν και οι προσωπικές φιλοδοξίες νέων πολιτικών που δεν ηγούνταν πάντα της παράταξης απ’ όπου προέρχονταν κοινωνικά.
ΜΑΡΙΟΣ- ΣΥΛΛΑΣ: Ο αρχηγός των δημοκρατικών Μάριος ( δημιούργησε επαγγελματικό στρατό) συγκρούστηκε με τον Σύλλα , που ήταν αριστοκρατικός για την ηγεσία του πολέμου εναντίον του Μιθριδάτη . Ο Σύλλας νίκησε , έκανε προγραφές  και αναγορεύθηκε δικτάτορας.
Στα μετέπειτα χρόνια έγινε από τον Κατιλίνα μία συνωμοσία εναντίον του πολιτεύματος , που αποκάλυψε ο Κικέρων.
ΠΟΜΠΗΙΟΣ –ΚΑΙΣΑΡΑΣ: Ο Πομπήιος , ο Κράσσος και ο Ιούλιος Καίσαρας αποτέλεσαν μία τριανδρία. Τελικά , επικράτησε ο Ιούλιος Καίσαρας κι έγινε ύπατος και διοικητής της Εντεύθεν των Άλπεων Γαλατίας εκπολιτίζοντας την Κ. και Δ. Ευρώπη.Ο Ιούλιος Καίσαρας νίκησε τον Πομπήιο στα Φάρσαλα (48 π.Χ) και συγκέντρωσε στα χέρια του την εξουσία (ίδρυσε αποικίες για τους ρωμαίους στρατιώτες). Δολοφονήθηκε από τους φίλους του ( Βρούτος, Κάσσιος).

ΑΝΤΩΝΙΟΣ –ΟΚΤΑΒΙΑΝΟΣ : Ο συνεργάτης του Κάισαρα Αντώνιος με τον ανηψιό του Οκταβιανό τιμώρησαν τους δολοφόνους του Κάισαρα στους Φιλίππους . Τον Αντώνιο τον νίκησε ο Οκταβιανός στο Άκτιο (31 π.Χ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου