Κυριακή 12 Μαρτίου 2017

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ -ΔΙΟΚΛΗΤΙΑΝΟΣ

Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ (27 π.χ- 14 μ.Χ)
Ο Οκταβιανός συγκέντρωσε όλη την εξουσία και κυβέρνησε με τη βοήθεια των Συγκλητικών και με την αυτοκρατορική υπαλληλία. Έκανε λαμπρά οιοκοδομήματα στη Ρώμη. Τον ονόμασαν Αύγουστο , δηλαδή Σεβαστό αποδίδοντάς του θεϊκές ιδιότητες. Το πολίτευμα ήταν principatus= Ηγεμονία. Ο στρατός ήταν το στήριγμά του (πραιτωριανοί) και την εξουσία την μοιραζόταν με τη Σύγκλητο.(Δυαρχία).Δεν υπήρχε κληρονομική διαδοχή κι έπρεπε η εκλογή του αυτοκράτορα να επικυρωθεί από τη  Σύγκλητο.

Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Επιστροφή στα παλαιά ήθη. Λατρεία της κρατικής εξουσίας και θεοποίηση του αυτοκράτορα.
ΧΡΥΣΟΣ ΑΙΩΝΑΣ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ : Κικέρων, Βιργίλιος , Οράτιος , Τίτος Λίβιος.
Οι διάδοχοί του: 1. Οι συγγενείς  (Ιουλοκλαυδιανόί )2. Οι Φλάβιοι (αστοί) 3. Αντωνίνοι από τις επαρχίες
212 μ. Χ Διάταγμα του Καρακάλλα : Όλοι οι ελεύθεροι κάτοικοι της αυτοκρατορίας θα αποκτήσουν το δικαίωμα του Ρωμαίου πολίτη.
PAX ROMANA
NOMΟΛΟΓΙΑ: Η Δωδεκάδελτος συμπληρώθηκε κι από τις συνήθειες των υπηκόων της και τις φιλοσοφικές ιδέες των Ελλήνων και αργότερα την χριστιανική ηθική.Όταν προστέθηκαν οι αποφάσεις των αρχόντων  , έγινε περίπλοκο και ειδικοί πνευματικοί άνθρωποι το ερμήνευαν , οι νομοδιδάσκαλοι.
 Ο ΔΙΟΚΛΗΤΙΑΝΟΣ ΚΑΙ Η ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ
ΠΕΡΙΛΗΠΤΙΚΆ Ο Διοκλητιανός το 284 π.Χ έγινε αυτοκράτορας και  αποφάσισε για την καλύτερη φύλαξη των συνόρων τον χωρισμό της σε ανατολικό και δυτικό τμήμα . Στο ανατολικό κυβερνούσε ο Διοκλητιανός με συνάρχοντα τον Γαλέριο , στο δυτικό ο Μαξιμιανός με τον Κωνστάντιο τον Χλωρό. ΤΕΤΡΑΡΧΙΑ
Έτσι , χωρίστηκε η διοικητική από την στρατιωτική εξουσία . Στοιχεία από τη βασιλεία της Ανατολής ( ως θεός , προσκύνηση). Από PRINCIPATUS – DOMINATUS


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου