Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΑΘΗΝΑ

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
 1.Δες τη τρισδιάστατη απεικόνιση της Ακρόπολης https://www.youtube.com/watch?v=oPKeY_ac8Yw
 2.Αναζήτησε πληροφορίες για την Αρχαία Αθήνα http://www.sikyon.com/Athens/ahist_eg01.html και απάντησε στις ερωτήσεις: 1.Σε πόσους τομείς χώρισε την Αθήνα ο Κέκροπας;
 2.Ποιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό είχε ο Εριχθόνιος;
 3.Ποιος ήταν ο πρώτος κοινωνικό αναμορφωτής στην Αθήνα;
 4.Ποιος ήταν ο τελευταίος βασιλιάς της αρχαίας Αθήνας;

3.Απαρίθμησε τα μνημεία της Ακρόπολης και γράψε μία σύντομη παρουσίαση για το καθένα για έναν υποτιθέμενο τουρίστα. http://hellas.teipir.gr/prefectures/greek/Attikis/Athinaarxaiolxoroi.htm

1 σχόλιο:

  1. Η Ακρόπολη των Αθηνών είναι ένας βραχώδης λοίφος,απρόσιτος απ'όλες τις πλευρές εκτός από τη δυτική όπου βρίσκεται και η είσοδος. Στη ΜυκηναΪκή Εποχή ,καθώς υπήρχε συνοικισμός , οχυρώθηκε με τείχη κυρίως για τη προστασία ανακτόρων του ηγεμόνα, που αιώνες αρχαιότερο χτίστηκε το Ερέχθειο. Ο Ναός ολοκληρώθηκε το 438 π.Χ. και με τα Παναθήναια του επόμενου χρόνου αφιερώθηκε στον πολιούχο Θεό. Είναι ναός δωρικού ρυθμού. Η σημερινή διαμόρφωση οφείλεται στους αρχιτέκτονες Ικτίνο,Καλλικράτης και ο Φειδίας οι οποίοι είχαν την ευθύνη του γλυπτού διάκοσμου.Για την κατασκευή τοτ χρησιμοποιήθηκε πεντελικό μάρμαρο.
    ΠΡΟΠΎΛΑΙΑ.
    Είναι η πολύτελης πύλη της Ακρόπολης.Αποτελούνταν από την κύριως Στοά κα τις δύο πτέρυγες.Τον 20ο αιω. το κεντρικό τμήμα των Προπύλαιων λείτουργησε ως Εκκλησία.
    ΟΙ ΚΑΡΥΆΤΙΔΕΣ.
    Οι Καρυάτιδες -ο ναός της Αθήνας - βρίσκονται στο Ερέχθειο της Ακρόπολης.Επηρέασαν καλλιτεχνικά την αρχιτεκτονική διακόσμηση μέχρι το τέλος 19ο αι. Μεταφέρθηκαν στο Μουσείο της Ακρόπολης δι΄τι κινδύνευαν εξαιτίας της ρύπανσς να αλλιωθούν.
    ΘΈΑΤΡΟ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΊΟΥ
    Βρισκόταν στις παρυφές της Ακρόπολης . Φιλοξενούσε τη μεγαλύτερη θεατρική γιορτή των Αθηνών ,τα Μεγάλα Διονύσια . Οι περισσότερες τραγωδίες και κωμωδίες του 5ου αι. από γνωστούς ποιητές γράφτηκαν για να παιχτούν σε αυτό το χώρο.
    ΩΔΕΊΟ ΗΡΏΔΟΥ ΤΟΥ ΑΤΤΙΚΟΎ
    Είναι αρχαίο ωδείο της ρωμαΪκής περιόδου το οποίο κτίστηκε το 16ο αι. μ.Χ. Ο χώρος είχε 32 σειρές από μαρμάρινες κερκίδες με χωρητικότητα 5000 θέσεων. Σήμερα αποτελεί χώρο για την πραγματοποίηση ποικίλων παραστάσεων.
    ΆΡΕΙΟΣ ΠΆΓΟΣ.
    Το όνομα του προέρχεται από τον Θεό Άρη. Στην πραγματικότητά ο βράχος ήταν αφενός τόπος λειτουργίας της βουλής και αφετέρου θρησκευτικός με πολλά ιερά. Σήμερα είναι τ ανώτατο δικαστήριο της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης.
    ΑΡΧΑΊΑ ΑΓΟΡΆ
    Στην Αρχαιότητα αποτελούσε διοικητικό,φιλοσοφικό,εκπαιδευτικό,κοινωνικό, πολιστικό και οικονομικό κέντρο της πόλης.
    -Στη ΜυκηναΪκή Εποχή ο χώρος χρησιμοποιήθηκε ως νεκροταφείο.
    -Στη Γεωμετρική - ΑρχαΪκή Εποχή ο χώρος αποκαλείται κεραμεικός και χωρίζεται σε έξω και έσω κεραμεικό πολιτικό κέντρο.
    -Στην κλασική εποχή καταστράφηκε από τους Πέρσες ,ανασυγκροτήθηκε όμως γρήγορα.
    -Ελληνιστική Εποχή : χρηματοδότηση ηγεμόνων για την κατασκευή μνημονίων.
    -Ρωμαϊκή Εποχή : στο κέντρο της Αγοράς ο Ναός του Άρη και το Ωδείο του Αγρίππου ταυτόχρονα χτίζεται η Ρωμαϊκή Αγορά. Έτσι η αγορά γινόταν αποκλειστικά πολιτικό και πολιτιστικό κέντρο.
    Στη Βυζαντινή Εποχή λόγω της καταστρεφτικής επιδρομής συρρικνώνεται δραματικά . Έτσι το Ωδείο του Αγρίππου μετατράπηκε σε συγκρότημα Γυμνάσιων. Πέρα τις τόσες προσθήκες η οδός των Παναθήναιων παραμένει στην ίδια τοποθεσία.
    ΒΙΒΛΙΟΘΉΚΗ ΑΝΔΡΙΑΝΟΎ
    Βιβλιοθήκη στην Αρχαία Αθήνα. Την ίδρυση ο Ανδριανός Ρωμαίος Αυτοκράτορας . Το 276 λόγω επιθέσεων των Ερούλων καταστράφηκε.
    ΚΕΡΑΜΕΙΚΌΣ
    Το πρώτο δημόσιο νεκροταφείο της Αρχαίας Αθήνας . Χωριζόνταν σε δύο συνοικίες "Έξω κεραμεικός " και "Έσω Κεραμεικός " και συνδέονταν από την "Δίπυλο" στην οποία εξωτερικά κατέληγαν η οδός Πειραιώς και ιερά οδός από και προς την Ελευσίνα.
    ΛΌΦΟΣ ΤΟΥ ΦΙΛΟΠΆΠΠΟΥ.
    Λόφος απέναντι από την Ακρόπολη . Στην κορυφή υπάρχει το μνημείο Φιλοπάππου (20ος αι) . Απέναντι ήταν ένας άλλος μικρός λόφος η Πνύκα , ο χώρος συνεδρίασης της Εκκλησίας του Δήμου.
    ΜΝΗΜΕΊΟ ΛΥΣΙΚΡΆΤΟΥΣ
    Χορηγικό μνημείο ,κυκλοτερές οικοδομημένα από μάρμαρα . Έχει αφιερωθεί σε έναν Λυσικρατη εξαιτίας της νίκης του.

    xaritidou despoina

    ΑπάντησηΔιαγραφή