Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017

Η ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ΡΩΜΑΙΩΝ

Η ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗ ΤΩΝ ΡΩΜΑΙΩΝ

ΑΙΤΙΑ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗΣ:
1.     Επιμονή, πειθαρχία , αφοσίωση στην πατρίδα και στους νόμους
2.     Οι στρατιώτες είχαν περιουσία που την υπερασπίζονταν
3.     Πλέγμα σχέσεων με τους ηττημένους , τους θεωρούσαν συμμάχους , τους έδιναν διαφορετικά προνόμια- αποτροπή συνεργασίας και εξέγερσης εναντίον τους
4.     Οδικό δίκτυο στην Ιταλία – εύκολη μετακίνηση του στρατού
5.     ΤΟ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΕΡΟ: Ίδρυση αποικιών στις κατακτήσεις-εκρωμαϊσμός των κατακτημένων ( άποικοι =coloni ρωμαίοι χωρικοί με πολιτικά δικαιώματα και με δυνατότητα στράτευσης)

ΠΕΡΙΛΗΠΤΙΚΑ: Οι Ρωμαϊκές κατακτήσεις από τον 5ο αιώνα έως τον 3ο αιώνα. Κυριάρχησαν σε όλη την ιταλική χερσόνησο ( και στους Ετρούσκους). Μόνο οι ελληνικές αποικίες απέμειναν . Ο Τάραντας αντιστάθηκε με την βοήθεια του Πύρρου, βασιλιά της Ηπείρου , αλλά τελικά καταλήφθηκε από τους Ρωμαίους.
Καρχηδονιακοί πόλεμοι : Έγιναν τρεις από τον 3ο έως τον 2ο αιώνα.ΑΙΤΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ: Η κυριαρχία στη Σικελία . Σύμμαχοί τους στον αγώνα εναντίον των Καρχηδονίων οι ελληνικές αποικίες . Στον β΄Καρχηδονιακό ο Αννίβας πέρασε από την Ισπανία στην Ιταλία , νικήθηκε στη Ζάμα(202 π,Χ)
Carthago delenda est: Η Καρχηδόνα πρέπει να καταστραφεί.
Μετά την καταστροφή της Καρχηδόνας η Ρώμη παρεμβαίνει στον ελληνιστικό κόσμο.Νικά τον Φίλιππο τον Ε΄της Μακεδονίας στις Κυνός Κεφαλαί της Θεσσαλίας (197 π.Χ) και ο ύπατος Φλαμινίνος κηρύσσει την ανεξαρτησία των ελληνικών πόλεων στην Κόρινθο.Νικά τον Αντίοχο τον Γ΄και τον Περσέα , βασιλιά της Μακεδονίας . Καταστροφές και αντίποινα . ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ.
ΣΤΗ ΔΥΣΗ: Ισπανία (Σκιπίων ο Αφρικανός), Εντεύθεν των Άλπεων Γαλατία, Νότια Γαλατία= Ν. Γαλλία Εκείθεν των Άλπεων Γαλατία= Β. Γαλλία
Mare nostrum= η Μεσόγειος
 Η διοίκηση

  1. Επαρχίες : άμεση διοίκηση
  2. Φόρου υποτελείς- αυτονομία
  3. Διοικητές επαρχιών-αρχηγοί του στρατού

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

1.Συζήτηση για τη στάση των Ελλήνων απέναντι στους Ρωμαίους. Στη συζήτηση αυτή να ληφθούν υπόψη τα αισθήματα που έτρεφαν οι ΄Ελληνες της κυρίως Ελλάδας απέναντι στους Μακεδόνες, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο τους αντιμετώπισαν οι Ρωμαίοι τελικά (βλ. παραπάνω πηγή, καταστροφή της Ηπείρου από τον Αιμίλιο Παύλο, 167 π.Χ., καθώς και την πηγή 1 σ. 185 του βιβλίου σας, ταπείνωση του βασιλιά της Μακεδονίας Περσέα). 2. Συζήτηση για τους λόγους επικράτησης των Ρωμαίων. 3. Συσχετισμός των κατακτήσεων των Ρωμαίων του 5ου -3 ο αι. π.Χ. με τις πολιτικές κατακτήσεις των πληβείων το ίδιο χρονικό διάστημα.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου